Skip to content
Madelon Christians-Steens
  • Remedial Teaching
  • Toetstraining
  • Bijles
  • Beelddenken
  • Tarieven
  • Links

Remedial Teaching

Werkwijze Individuele Begeleiding

Leerlingen die leerproblemen hebben op school, kunnen bij mij terecht voor begeleiding. Het gaat vaak om leerlingen die achterblijven bij bepaalde vakken, maar niet in aanmerking komen voor aanvullende begeleiding door de school. De verantwoordelijkheid wordt in dat geval bij de ouder(s)/verzorger(s) gelegd om aanvullende begeleiding in te schakelen. 

De vrijblijvende intake vindt altijd plaats samen met de leerling en de ouder(s)/verzorger(s). Hierna maak ik een plan van aanpak met een begroting. De start is altijd een onderzoek naar de exacte omvang en mogelijke oorzaken van het probleem. Ik beschik daarvoor over een groot aantal verschillende diagnostische onderzoekmethoden en maak gebruik van een diagnostisch gesprek.

Aan de hand van de uitkomst van het onderzoek maak ik een handelingsplan, dat wordt besproken met de ouder(s)/verzorger(s). Daarna starten we met de wekelijkse lessen. Deze zijn meestal 45 minuten per week, maar soms is korter of langer mogelijk en/of wenselijk. Halverwege de periode wordt een tussentijdse schriftelijke evaluatie opgesteld en met ouder(s)/verzorger(s) besproken. Met de leerling wordt tijdens de begeleiding steeds naar de te behalen doelen gekeken. Wanneer nodig kan na de tussentijdse schriftelijke evaluatie het plan worden aangepast. Na de laatste les volgt een evaluatiegesprek met de leerling en ouder(s)/verzorger(s). Hierbij wordt het vervolg besproken of de lessen worden afgesloten.

Indien de school daar zowel fysiek alsook in het lesprogramma gelegenheid voor heeft, geef ik de begeleiding onder schooltijd op school. Daarnaast geef ik les in mijn eigen praktijk aan huis. Dit kan onder of na schooltijd. Lesdag en -tijd zijn in onderling overleg.

Belangrijk is een goede samenwerking tussen de school en de remedial teacher. Een goede afstemming met de betreffende leerkracht en/of intern begeleider is gewenst. De onderwijsbehoeften van het kind, de ondersteuningsbehoefte van de leerkracht en de begeleidingsbehoefte van ouder(s)/verzorger(s) dienen op elkaar afgestemd te worden, zodat het kind een zo goed mogelijk leereffect kan benutten.

Werkwijze bij gebruik van Ontwikkelingsperspectief (OPP) en Onderwijsondersteuningsarrangement (OOA)

Bij deze werkwijze word ik door scholen ingehuurd voor een bepaalde periode. Hierdoor krijgen leerlingen individuele lessen op school binnen een OOA en is er continuïteit van de begeleiding, zonder dat er binnen de formatie van de school naar oplossingen moet worden gezocht. 

In een OOA werken het onderwijs en de jeugdzorg samen in een programma voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Dit vanuit de overtuiging en ervaring dat een geïntegreerd aanbod meer is dan de som der delen en meer recht kan doen aan de ondersteuningsbehoeften van specifieke leerlingen. Een OOA moet voldoen aan diverse criteria: één visie en gezamenlijke doelen, afstemming en overleg en een gezamenlijk vormgegeven aanbod. De remedial teacher kan via school en/of ouder(s)/verzorger(s) ingezet worden om te werken met de leerling, zodat er structureel gewerkt wordt aan de extra onderwijsbehoeften.

Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften krijgen een OPP. Het doel van het OPP is de ontwikkelingskansen van leerlingen te optimaliseren: het belang van de leerlingen staat voorop. Scholen krijgen handvatten voor het opstellen, uitvoeren, monitoren en evalueren van een OPP. In dit werkdocument wordt beschreven op welke manier, met welk doel, met welke methodes en materialen en door wie de begeleiding van de leerling plaats gaat vinden. Regelmatig vindt er een evaluatie plaats met de leerling, ouders, leerkracht en remedial teacher. De remedial teacher wordt door de basisschool óf door de ouders ingeschakeld om wekelijks met de leerling te werken op basis van het plan in het OPP.

Werkwijze PGB begeleiding

Voor chronisch zieke kinderen of kinderen met een beperking of een aandoening is het mogelijk om een persoonsgebonden budget aan te vragen. Met dit budget kunnen ouder(s)/verzorger(s) zorg, begeleiding, hulpmiddelen of voorzieningen regelen. Bij kinderen met een persoonsgebonden budget, geldt dezelfde werkwijze als bij individuele begeleiding. 

Praktijk MCS - Website made by Thomas Christians

Copyright 2019/20 - Madelon Christians Steens